piątek, 5 stycznia 2018

Bakłażany

Smażone z sosem pomidorowym
Bakłażany pokroić w plastry (1 cm). Zblanszować w osolonej wodzie. Odsączone przekładać na patelnię z oliwą. Dodać czosnek i 1/2 cebuli (posiekać). Posolić, popieprzyć i smażyć z dwóch stron. Podać z sosem pomidorowym - dusić w rondlu kilka pomidorów, dodać masła, dosmaczyć i przetrzeć.

Faszerowane
Przekroić wzdłuż i wyjąć pestki. Zrobić farsz. Ryż ugotować, dodać posiekaną kiełbasę i zrumienioną cebulę. Doprawić pikantnie. Nałożyć do bakłażanów. Dusić w rondlu razem z masłem i wodą ok. 1/2 godziny (1 warstwa). Pod koniec dodać śmietanę z mąką i zapiec.

A la'grzyby
Bakłażany upiec tak jak jabłka. Ściągnąć z nich skórkę, wydrążyć pestki, pokroić. Dusić jak grzyby na maśle z cebulą.

Po sycylijsku
Do rondla z oliwą (1/2 szklanki) wrzucić 4 - 5 bakłażanów, 5 - 6 zielonych papryk, nieco natki pietruszki lub selera, 3 - 4 cebule pokrojone w kostkę i 2 zmiażdżone ząbki czosnku. Dodać 1/2 szklanki wody, doprawić. Dusić 1/2 godziny. Jeść na zimno z bułką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz