piątek, 26 stycznia 2018

Karczochy

Z wody
Z niedorozwiniętych kwiatostanów odrzucić pierwsze liście, pozostałe przyciąć nożyczkami. Wypłukać i zanurzyć na chwilę w wodzie z octem. Włożyć do wrzącej osolonej wody z dodatkiem niecałej łyżeczki cukru. Gotować około 1/2 godziny. Odcedzić kładąc je na sicie czubkami w dół, aby woda wyciekła spod listków. Polać polane masłem z bułką.

Z sosem
Ugotowane jak wyżej ostudzić i podać z sosem vinaigrette (patrz cykoria).

Faszerowane
Ugotować i ostudzić. Farsz: przesmażone wątróbki z drobiu, z cebulką i dodatkiem bułki i jajka. Wkładać od góry między liście. Ułożyć karczochy na półmisku do zapiekania, obłożyć plasterkami słoniny i zapiec.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz