Duszona
Przekroić na części, obrać i wybrać pestki, pokroić w plastry. Obgotować krótko w osolonej wodzie i odcedzić. Do rondla dać łyżkę masła i pół łyżeczki cukru. Na to dać dynię, posypać ją posiekanym koperkiem, szczypiorkiem i pietruszką, oprószyć mąką, posolić i dusić do miękkości.
Z kiełbasą
Dynię obraną i wypestkowaną pokroić w kostkę i wrzucić do rondla. Dodać kiełbasę sardelową (bez skórki) pokrojoną w plasterki lub mortadelę (paryską) pokrojoną w paski. Dodać trochę masła i kilka łyżek wody. Krótko dusić i zalać sosem pomidorowym. Podawać z ziemniakami.
Sos pomidorowy:
Kwaśną śmietanę (pół szklanki)rozmieszać z łyżką mąki, dodać dużą łyżkę koncentratu pomidorowego i trochę pikantnej pasty pomidorowej z tuby, posolić do smaku. Podgotować, aż zgęstnieje.
Przekroić na części, obrać i wybrać pestki, pokroić w plastry. Obgotować krótko w osolonej wodzie i odcedzić. Do rondla dać łyżkę masła i pół łyżeczki cukru. Na to dać dynię, posypać ją posiekanym koperkiem, szczypiorkiem i pietruszką, oprószyć mąką, posolić i dusić do miękkości.
Z kiełbasą
Dynię obraną i wypestkowaną pokroić w kostkę i wrzucić do rondla. Dodać kiełbasę sardelową (bez skórki) pokrojoną w plasterki lub mortadelę (paryską) pokrojoną w paski. Dodać trochę masła i kilka łyżek wody. Krótko dusić i zalać sosem pomidorowym. Podawać z ziemniakami.
Sos pomidorowy:
Kwaśną śmietanę (pół szklanki)rozmieszać z łyżką mąki, dodać dużą łyżkę koncentratu pomidorowego i trochę pikantnej pasty pomidorowej z tuby, posolić do smaku. Podgotować, aż zgęstnieje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz