Z sosem vinaigrette
Cykorię dokładnie wymytą i odsączoną polać sosem - dokładnie rozmieszać na talerzu łyżkę oliwy z octem lub sokiem z cytryny w proporcji 3 : 1. Dodać sól, pieprz, ewentualnie musztardę.
Duszona
Przepołowioną cykorię wrzucić do rondla, dodać łyżkę masła. Podlać wodą i dusić do miękkości. Kiedy będzie prawie miękka, posolić do smaku, dodać 2 - 3 łyżki śmietany i jeszcze dusić. Przed duszeniem sparzyć cykorię wrzątkiem przez ok. 10 minut.
Cykorię dokładnie wymytą i odsączoną polać sosem - dokładnie rozmieszać na talerzu łyżkę oliwy z octem lub sokiem z cytryny w proporcji 3 : 1. Dodać sól, pieprz, ewentualnie musztardę.
Duszona
Przepołowioną cykorię wrzucić do rondla, dodać łyżkę masła. Podlać wodą i dusić do miękkości. Kiedy będzie prawie miękka, posolić do smaku, dodać 2 - 3 łyżki śmietany i jeszcze dusić. Przed duszeniem sparzyć cykorię wrzątkiem przez ok. 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz