piątek, 26 stycznia 2018

Kabaczki

Po siedmiogrodzku
Dużą cebulę drobno pokrojoną podsmażyć na oliwie na złoty kolor. Dodać łyżkę mąki i mieszać. Niech się zrumieni. Podlać wodą. Dodać kilka pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę. Poddusić. Następnie dodać kabaczki, obrane i także pokrojone w kostkę. Posolić i dusić aż zmiękną. Pod koniec posypać ostrą papryką, a przed podaniem zieloną pietruszką lub po koperkiem.

Faszerowane
Młode, nieduże kabaczki obrać i opłukać. Przekroić wzdłuż na połówki, wybrać pestki ze środka i posolić. Przygotować farsz, najlepiej kupując mięso (cielęcinę z wieprzowiną, wieprzowinę lub baraninę). Przesmażyć na patelni. Przyprawić usmażoną na tłuszczu cebulą, pieprzem, solą i papryką. Następnie dodać do mięsa wymoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę i jajko. Dokładnie wymieszać. Nałożyć do kabaczków, ułożyć w rondlu farszem do góry, podłożyć masła, podlać niedużą ilością wody i dusić pod przykryciem w gorącym piekarniku. Po około 1/2 godz. polać kabaczki połową szklanki śmietany wymieszaną z łyżką mąki i szczyptą soli. Jeszcze przez chwilę zapiec i podać z sosem na półmisku posypaną zieleniną.
Jako dodatek - ziemniaki. Farsz może być inny, np. z ryżem jak do bakłażanów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz