czwartek, 25 grudnia 2008

Wołowina duszona w kapuście

Podaje: p. N. z Krakowa (podpis nieczytelny). A więc znów wołowina, bo to mięso u nas najłatwiej jest dostępne i trzeba wzbogacić wołowy jadłospis o oryginalniejsze przepisy. Ten do nich zaliczam.
Główkę kapusty po opłukaniu i odrzuceniu nieświeżych wierzchnich liści wrzucić na gotującą wodę i po 10 minutach gotowania odcedzić. Wyciąć głąb i odłożyć duże liście.
Z wołowiny na pieczeń ukroić w poprzek włókien płaty mięsa. Lekko zbić je a obu stron tłuczkiem. Następnie na tłuszczu zrumienić obustronnie, lekko posolić i popieprzyć. Każdy kawałek wołowiny owinąć w liść kapusty i taki rulon spiąć, lub obwiązać białą nitką.
W rondlu rozgrzać prawie do zagotowania ok. 100 g białego wytrawnego wina razem ze śmietaną (ok. szklanki na 4 kawałki wołowiny; jeśli jest jej więcej - trzeba powiększyć proporcjonalnie ilość sosu). Dodać jeszcze szczyptę soli, trochę pieprzu i gałki muszkatołowej, i dusić pod przykryciem do 10 minut.
Podać z ziemniakami z wody.
Ponadto na cześć nowego (III) wydania przez spółkę Lemnis - Vitry książki pt. "W staropolskiej kuchni"....
Święto Kapusty

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz