sobota, 21 stycznia 2012

Kurczak pieczony z ziemniakami

PODAJE: p. Wacława Sobczyńska ze Szwecji. Do przepisu dołączony był list z kuchennymi prospektami, a także (!) nasiona warzyw mało u nas znanych. Już podzielone między kolegów, którzy mają działki. P. Sobczyńska od paru lat przysyła nam takie nasiona dla urozmaicenia "bukietu jarzyn". Dziękujemy.
A oto proponowany kurczak. Podzielić go na 4 części. Natrzeć solą i papryką lub pieprzem. 10 średniej wielkości ziemniaków umyć, obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki. W rondlu do zapiekania kłaść warstwy ziemniaków, posypując solą i pieprzem, a także nakładając plasterki masła roztartego z czosnkiem. Na wierzchu ułożyć kurczaka, posmarowanego przed pieczeniem oliwą. Piec do godziny (200 stopni C). Podać z zieloną sałatą lub mizerią.

Pisze p. Joanna Z. z Warszawy; Mam w zamrażalniku kawałek wołowej polędwicy. Jak ją podać na imieniny? Podpowiem pani dwa sposoby. Jeden na przygotowanie wcześniej, drugi na szybko.
1) Polędwicę naszpikować słoniną lub wędzonym boczkiem pokrojonym w paski. Natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć na tłuszczu (masło, margaryna). W rondlu skropić odrobiną przyprawy do zup, podlać małą ilością wody i dusić, polewając następnie kwaśną śmietaną. Jeśli polędwica ma być różowa - dusić krótko. Jeśli wypieczona - ponad godzinę. Podać z makaronem i zieloną sałatą.
2) Potrzebne będą 3 patelnie. Na jednej zrobić grzanki z bułki. Na drugiej przysmażyć pokrojone pieczarki. Na trzecią z rozgrzaną oliwą wrzucić plasterki lekko rozbitej polędwicy. Gdy te plasterki przyrumienią się z jednej strony - odwrócić, posolić i popieprzyć. Podać na liściach sałaty, kładąc grzanki, polędwicę, a na niej - pieczarki. Udanych imienin!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz