PODAJE: redaktor Jerzy Wilmański z Łodzi, pisząc, że w sklepach są puszki z chińską soją w sosie pomidorowym (po 41 zł). Nie bardzo wiadomo co z tego zrobić - zupę, czy dodatek do drugiego dania. Dodam, że sos jest dość słodki, a soja niezbyt miękka.
Red. Wilmański sieka 2 średnie cebule, pietruszkę razem z natką, i 2 - 3 pomidory obrane ze skórki, jedną marchew i jak była - 2 - 3 strąki zielonej papryki. Warzywa dusi w rondelku dodając pół łyżki margaryny i wodę. Gdy miękkie - dorzuca zawartość puszki i dusi dalej, aż soja będzie miękka. Doprawia solą, pieprzem, przyprawą chili lub ostrą papryką sproszkowaną. Na końcu można jeszcze posypać siekaną natką pietruszki. Do tego ryż na sypko i ewentualnie ćwiartki jaj, ugotowanych na twardo.
Oczywiście można dodać pokrojony kawałek pieczeni, mortadeli lub kiełbasy zwyczajnej. Wydaje mi się, że cebulę na początku, przed dodaniem innych warzyw, trzeba "zeszklić" na tłuszczu.
ODPOWIEDZI: państwu Krystynie i Wiesławowi Kr. z Warszawy dziękuję za paczuszkę z piękną, małą, ostra papryką z własnego ogródka (państwo K. uprawiają pod folią 3 rodzaje słodkiej i 3 ostrej papryki, a także m. in. bakłażany). Papryczki suszą się na nitce. Przesyłam pozdrowienia.
Pani Zofia C. z Sosnowca pisze, że bardzo obrodziły jej pigwy i co z nimi zrobić. Słownik towaroznawczy podaje, że nadają się do wyrobu marmolad, konfitur, kompotów, do kandyzowania, a także wyrobu galaretek, bo mają dużo związków pektynowych. Monatowa podaje przepis na konfiturę. Pigwy, po obraniu, pokrajać w cienki plasterki, opłukać w zimnej wodzie i gotować do miękkości, dodając na koniec noża oczyszczonej sody. Gdy miękkie, osączyć i wrzucić do gęstego syropu; przesmażyć parę razy, ale krótko, bo stwardnieją, i przełożyć do słoja.
PONADTO: dobra wiadomość dla kuchennych hobbystów i miłośników tradycyjnej polskiej kuchni. Mój apel, aby wznowić książkę"365 OBIADÓW" Lucyny Ćwierczakiewiczowej, znalazł już realizatora; starania w tej sprawie podjęła krakowska KAW (Krajowa Agencja Wydawnicza). Jest więc nadzieja, że ten dokument kulturowo - obyczajowy, nie pozbawiony wartości praktycznych, będzie mógł trafić do szerszego kręgu czytelników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz