czwartek, 25 grudnia 2008

Kurczak "po indonezyjsku"

Podaje: p. Hanna Asbrink ze Szwecji, proponując jeszcze jeden wariant np. niedzielnego obiadu z kurczakiem. Ponieważ kurczaka trzeba ugotować, więc otrzymamy także lekki bulion na pierwsze danie.
Ten bulion wzmocniony przyprawą do zup można podać z cienkim makaronem, lub z roztrzepanym w filiżance żółtkiem.
Kurczaka po ugotowaniu podzielić na części, usuwając grubsze kości. Na patelni stopić tłuszcz (masło, margarynę, oliwę) i kawałki kurczaka obrumienić. Odstawić na czas przygotowania sosu.
Oczywiście sos można zrobić wcześniej - kiedy kurczaka gotujemy. Kilka pomidorów (ok. pół kg) obranych ze skórki podzielić na części i włożyć do rondelka z łyżką oliwy i dusić. Kto ma - niech doda jeszcze obrane i pokrojone w kawałki 2 owoce papryki. Dosypać łyżkę słodkiej papryki w proszku i pół łyżeczki imbiru. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut. Posolić.
Do tego sosu dodać kawałki kurczaka, dosypać pół łyżeczki curry i łyżkę kminku. Zagotować razem z kurczakiem i podać posypane zieloną pietruszką. jako dodatek ryż na sypko.
Odpowiedzi: panu Tadeuszowi M. ze Słupska dziękuję za list i wycinek z francuskiego dziennika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz