czwartek, 25 grudnia 2008

Spaghetti a la matriciana

Podaje: redaktor J. D. z kuchni włoskiej (jak łatwo się domyślić). Różne są sposoby podawania spaghetti. Zawsze podstawą jest cienki makaron, ale o jego smaku decydują dodatki przyrządzane w formie sosu. Ten jest dość oryginalny:

Dla 6 osób (po 10 dkg spaghetti na osobę), 6 dużych pomidorów, 10 dkg lekko posolonej słoniny lub boczku. Ćwierć szklanki białego wina. Natka zielonej pietruszki. Szczypta ostrej papryki. Dwie łyżki oliwy. 10 dkg utartego suchego sera żółtego (ostrego; dobry będzie oscypek).

Pomidory umyć, pokroić, usunąć pestki, rozgnieść. Boczek wrzucić do wrzącej wody z kostką bulionową, wyjąć, odsączyć, opłukać pod zimną wodą i pokroić na duże skwarki.

Podgrzać łyżkę oliwy w rondlu, wrzucić kawałki boczku, podsmażyć, skropić białym winem. Odparować. Dodać pomidory i na małym ogniu je dusić. Posolić, dodać papryki. Posiekać zieloną pietruszkę, dorzucić i odstawić.

W tym czasie ugotować spaghetti w dużej ilości posolonej wrzącej wody z dodatkiem łyżki oliwy. Gotować 10 - 12 minut, bo spaghetti powinno być lekko twardawe. Odcedzić. Do rondla, już nie na ogniu, wrzucić pomidory z boczkiem, dodać posiekaną pietruszkę i utarty ser. Wymieszać. Podawać na gorących talerzach.

Ponadto: p. Irena Wankiewicz przypomina przepis, który już był w J. D. - AKACJA W CIEŚCIE. Zerwać świeże kiście, spłukać pod bieżącą wodą, otrząsnąć i maczać w typowym cieście naleśnikowym. Trzymając za ogonki smażyć na gorącym tłuszczu, do lekkiego zbrązowienia. Podać posypane cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. Matriciana jest super, dobry przepis. Ja lubie pomidory wymieszac z duza iloscia czosnku, wtedy smakuje mi jeszcze lepiej! Dodi :)

    OdpowiedzUsuń