sobota, 21 stycznia 2012

Bułeczki (kajzerki) według p. Disslowej

PODAJE: p. Marcin Mer z Białegostoku. Pisze: Ten przepis pomoże nam rozwiązać przynajmniej częściowo codzienne kłopoty (brak bułek w sprzedaży, ich kiepska jakość, zamknięty sklep w pobliżu). Można sobie zrobić bułeczki w domu, według Praktycznego podręcznika kucharstwa (wyd. z 1931) Marii Disslowej, która, obok Ćwierczakiewiczowej i Monatowej, należała do najpopularniejszych autorytetów naszej kuchni.
Składniki: kilogram mąki "wrocławskiej", litr mleka, 2 dkg drożdży, 2 dkg soli, jajko.
Zrobić rozczyn z pół kg mąki, 1/2 l mleka i drożdży. Po godzinie, gdy ruszy, dodać mąki, soli i dolewać ciepłego mleka lub wody w miarę suchości mąki. Doskonale zagnieść ciasto, a gdy wyrośnie - formować okrągłe bułeczki (p. Mer formuje 24 - 28). Ułożyć je na serwecie i przykryć. Gdy urosną, wykonuje się na bułeczce 4 karby bez pomocy noża, naciskając ciasto palcem lewej ręki w promieniu do środka. Prawą zawijać fałdy, przez co utworzy się gwiazdka, Kłaść na serwetę gwiazdką do dołu.
Blachę wysmarować masłem. Wyrośnięte bułeczki ułożyć na niej gwiazdką do góry. posmarować roztrzepanym jajkiem z wodą i wstawić do gorącego piekarnika. W piecu musi być koniecznie para, dlatego wlać na dolną szufladę szklankę wody (to warunek powodzenia!). Po 25 - 30 minutach - gotowe, rumiane i chrupiące.
PONADTO szybkie danie z papryki od p. Renaty Martyniak z Krakowa. 1 kg papryki umyć, obrać i pokroić w paski. Pół kg obranej cebuli posiekać. Dusić je razem w rondlu na maśle (pod przykryciem). Posolić. Zgasić ogień, zalać szklanką kwaśnej śmietany. Lekko jeszcze podgrzać, po wymieszaniu. Jeść z bagietką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz