piątek, 20 stycznia 2012

Jedno danie "Weekendu": bigos Jana Kalkowskiego

Weekend z "Przekrojem" blisko coraz bliżej.Prezentujemy kolejną postać "Przekroju", która symbolicznie pojawi się w Domu Zwierzynieckim na Królowej Jadwigi 41 podczas najbliższego weekendu 10-11 kwietnia. Będzie nim długoletni sekretarz redakcji "Przekroju", wicenaczelny tygodnika i autor rubryki "Jedno danie" - Jan Kalkowski (1922-1989). Redaktor Kalkowski pojawi się u nas we wspomnieniach przyjaciół z tygodnika, oraz dzięki przygotowaniu jednej z jego potraw, którą promował na łamach krakowskiego tygodnika.
Chodzi o... bigos. Przepis na bigos Jana Kalkowskiego wygląda tak: kapusta kiszona, biała i czerwona, 3 rodzaje mięsa: wołowe, wieprzowe i kiełbasę krakowską oraz kawałek wędzonki,śliwki suszone bez pestek, czosnek, pieprz, liść laurowy, kminek, majeranek. Przepis ten zrealizuje dla nas mistrz kulinarny ze Zwierzyńca, Piotr Krawczyk. Będzie można spróbować tej przekrojowej potrawy goszcząc u nas w sobotę lub niedzielę.
....
Odwołaliśmy "Weekend z Przekrojem". Nikt z nas nie przypuszczał, że zbiegnie się to co przygotowywaliśmy w ostatnich tygodniach z taką tragedią. Wszystko to uzasadnił dyrektor Muzeum Historycznego Miasta Krakowa, pan Michał Niezabitowski. Pomimo wiedzy o rozmiarze tragedii w Smoleńsku sporo osób do nas dotarło. Ugościliśmy ich bigosem Kalkowskiego. A plan spotkania, wspomnień i myśli o kontynuacji "przekrojowych" tematów przełożyliśmy. Może uda się spotkać jeszcze w czasie wystawy Funia. Jeśli się nie uda, to może w przyszłym roku...
www.nakrolowejjadwigi.blox.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz