niedziela, 22 stycznia 2012

Placki zakopiańskie

PODAJE: p. Rita Gnoińska, oczywiście z Zakopanego, która po dłuższej przerwie znowu nadesłała coś do J. D. Pisze: ciągle mnie nagabują znajomi, aby coś realnego zaproponować. Staramy się być w tej rubryce realni. Po to powstała. Z radością witamy realne propozycje, bo od nierealnych mamy klasyków naszej kuchni.
Pół kg ziemniaków obrać i ugotować. Przepuścić przez maszynkę i dodać: pół kostki bryndzy owczej, 2 płaskie szklanki mąki, 2 całe jaja, drobno posiekaną pietruszkę, sól i pieprz do smaku. Wyrobić na masę. Formować płaskie, owalne kotlety i obtoczyć je w tartej bułce. Obsmażyć na tłuszczu. Podać z lekko rozbitą kwaśną śmietaną.
PONADTO, też od p. Gnoińskiej (podziękowania i pozdrowienia) ZRAZIKI RYŻOWE. Na 25 dkg mielonego mięsa dodać szklankę niegotowanego ryżu, 2 całe jajka, sól i pieprz do smaku. Ponadto: siekaną nać pietruszki, trochę cebuli, przesmażonej na tłuszczu.
Z tej masy formować knedelki.
Osobno przygotować sos: 2 - 3 łyżki pomidorowego przecieru (albo przesmażone na tłuszczu świeże 2 - 3 pomidory), rozcieńczyć wodą z łyżką masła i kostką bulionową. Dodać wody. Powinno być sosu tyle, aby można było w nim na małym ogniu dusić knedelki do miękkości (ok. pół godziny). Podać z ziemniakami z wody.
ODPOWIEDZI: Oj, ale mi się dostało od p. Wandy G. z ul. Więckowskiego w Łodzi! Za przepis na placek z truskawkami p. Anny M. Z. (P. 1934). Wprawdzie był wtedy zastępczy redaktor J. D., bo ja pojechałem na urlop, ale odpowiedzialności za rubrykę nie wypieram się: przepisy dawała przecież koleżanka, świetna gospodyni, prowadząca na co dzień dom 7 - osobowy! Jej się placek udał. Pani przepis podam za tydzień, tym bardziej, że list, jak świadczy pieczątka, został ocenzurowany. Pozdrawiam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz